Competiţia naşte… chestii mişto. Au fost foarte multe încercări în zona Mobile Live Streaming, dar adevăratul moment de boom a venit în clipa în care FaceBook a introdus acest feature. De amintit şi trecut repede cu vederea: Periscope, Meerkat, Stream. Probabil Periscope nici nu intră pe această listă dacă nu era cumpărat de Twitter şi ataşat platformei de social media.

Cum arată numerele pentru FaceBook Live?
– Număr de postări video a crescut cu 94%
– Clipurile video primesc zilnic 8 milioane de vizualizări, în medie
– Interesul spre un live video este de 3X faţă de un clip care a fost live

 

De curând, marele FB a introdus posibilitatea de a face live streaming cu ajutorul unui desktop. Până de curând, exista această posibilitatea doar cu ajutorul unui dispozitiv mobil. Având în vedere popularitatea clipurilor live, doar cu ajutorul unui cam conectat la un PC poţi fi live, fără a mai folosit un alt soft specializat.

 

Ideea de live streaming pe YouTube nu este o noutate, însă YouTube Mobile Live Streaming era valabil doar în anumite condiţii: peste 10.000 subscribers şi canal verified. Această limitare s-a schimbat: numărul a scazut de la 10000 la 1000. Aşadar, orice Android sau iPhone poate fi folosit pentru o sesiune live pe YouTube chiar dacă acest canal nu intră în categoriile de peste 10k. Eu pot afirma că am reuşit să fiu live pe YouTube cu un canal neverificat care are aproximativ 500 de abonaţi.

Schimbarea această a fost implementată gradual pentru diferite canale de diferite dimensiuni, dar de curând a devenit oarecum oficial că poţi fii live pe YT şi cu un mai nimic canal mic. Tot din experienţa mea: un canal care are peste 500k de subs şi peste 2500 de clipuri uploadate primeşte în jur de 90% click-uri de la persoane neabonate.

Cu toate opţiunile de Instagram Live, FB Live şi, mai nou, YT Live… nu ar fi nimic anormal ca trendul de video live streaming să tot crească şi să ajungă la o saturaţie într-un timp relativ scurt.

Pe lângă o modalitatea mai relaxată de live streaming, YouTube vine cu altceva nou: YouTube TV. Momentan acest serviciu este valabil pentru câteva oraşe din SUA, însă ideea sună extrem de bine. Preţul este măricel: 35$/lună, însă cu un Chromecast ataşat la TV, aşa ar putea arăta viitorul.