Toata lumea a putut, incepand cu 29 iulie 2015, sa faca upgrade gratuit la noul sistem de operare lansat de Microsoft. Trebuie doar sa ai o licență originala de Windows 7 sau Windows 8. De restul se ocupa Microsoft. Upgrade-ul se face automat, iar noul Windows 10 iti va lasa desktop-ul si toate programele instalate neatinse. Ceea ce este super!

Poate cel mai groaznic lucru atunci cand se lansa un nou sistem de operare de la Microsoft era aceea actualizare care se facea destul de complicat si care implica reinstall la majoritatea software-ului. Sa nu mai spun de zeci de GB de backups. O intreaga bataie de cap care a acum a disparut. Aproape nu-mi vine sa cred ca Microsoft, in 2015, a rezolvat singura problema pe care un user obișnuit o avea atunci cand dorea sa treaca la urmatorul sistem de operare.

Pot sa faci upgrade la Windows 10 daca ai o copie de Windows 7 sau Windows 8 piratat? M-am mirat sa aflu ca raspunsul este DA! Microsoft verifica daca ai o licenta valabila, te lasa sa instalezi noul sistem si, apoi, iti afiseaza un watermark prin care te anunta ca trebuie sa cumperi licenta. Insa te lasa sa folosesti linistit sistemul de operare.

Pentru inceput, m-am mirat ca Microsoft te lasa sa faci asta. Apoi am aplaudat Microsoft pentru ingeniozitatea lui. Eu cred ca aceasta miscare va face ca majoritatea computerelor sa ruleze Windows 10 într-un timp destul de scurt. De ce? Oamenii sunt curiosi si, oricum ar fi, la un moment dat vor da click pe acel „Get Windows 10″. E gratis!

Daca ai piratat o data Windows. il vei pirata si a doua oara! Asa cum majoritatea ruleaza o copie pirat de Windows pe propriul computer, asa vor face si cei ce fac upgrade gratuit la Windows 10. In doua click-uri, teoretic, iti faci copia de Windows sa fie genuine si ai terminat cu toate probleme.

Insa, pe termen lung, sa ai o copie pirat de Windows 10 nu va mai fi o chestie atat de valabila. De ce? Microsoft a anuntat ca Windows 10 va fi ultimul sistem de operare pe care il lanseaza. Pe viitor, tot ce se va schimba sau imbunatati se va face cu ajutorul update-urilor.

Va exista aceeasi problema pe care o intampina cei de la Apple cu useri ce fac jailbreak. Si rezolvarea va fi aceeasi. Windows 10 se prezinta deja ca un sistem de operare solid, insa nu este perfect. Toate update-urile ce vor urma il vor transforma, de-a lungul anilor, in ceva extraordinar.

Si va incepe un joc de-a soarecele si de-a pisica! Vor exista update-uri noi ce imbunatesc functionalitatea si intaresc securitatea. Microsoft va gasi noi si noi metode de a bloca useri cu Windows 10 piratat. Exact ca Apple care la fiecare update blocheaza toate exploit-urile.

Asadar, Microsoft te-a facut deja sa faci acel upgrade gratuit. Tot ce trebuie sa mai faca este doar sa creeze acel mediu prin care tu nu poti renunta la produsul lor si, deci, sa il cumperi, oricand ar fi acest moment. Cel putin pana in 29 iulie 2016 toata lumea va fi fericita.

Tot ce imi ramane este sa aplaud Microsoft! O data pentru modul prin care se poate acel upgrade extrem de simplu la Windows 10. A doua oara pentru modul de a gandi pe termen lung. Si inca o data pentru faptul ca Microsoft nu a mai dat dovada de a fi o buturuga si a implementat ceva extrem de inteligent pentru a-si proteja produsele. Totodata, utilizatori de Windows 10 vor primi, dupa un car de ani, acel Windows pentru care merita sa apesi “Upgrade” cu entuziasm.

UPDATE 1 (18.08.2015)

Pana in prezent, Windows 10 a fost instalat pe 53 de milioane de computere din toata lumea. Deja are un market share de 4,95%. Pentru comparatie, Apple Mac OS 10.10 are un share de 4,74%, iar Windows 8.1 urca pana la 13,01%. Parerea mea este ca numarul utilizatorilor de Windows 10 va creste substantial in mometul in care Microsoft va lansa primul Service Pack pentru a rezolva bug-urile initale.  // Sursa //

UPDATE 2 (16.02.2015)

De la 6 luni de la lansare, Windows 10 este utilizat pe un numar de peste 200 de milioane de computere. Totodata, noul sistem de operare a fost instalat pe mai multe sisteme fata de vechiul Windows XP, lansat publicului pe 25 octombrie 2011. Cat despre Windows 7 si Windows 8.1, rata de utilizare a acestora a reusit sa ajunga XP-ul din urma la aproximativ trei ani de la lansare. // Sursa //