Mesajele spam sau ofensive au circulat si vor mai circula pe Facebook. Compania americana care a creat cea mai retea de socializare din lume a luptat continuu pe partea de spam. Inginerii software au muncit in ultimii doi ani pentru a reduce spam-ul recreand tot sistemul anti-spam al Facebook folosind limbajul de programare Haskell.

Ieri scriam despre cele mai populare limbaje de programare din 2015, iar Haskell, conform GitHub, se afla doar pe pozitia 23. Limbajul de programare Haskell a fost creat in anii ’90 de academicieni ca un fel de experiment in crearea unui limbaj de programare functional.

Programarea functionala se concentreaza spre valoare si pune accent pe valorile datelor descrise prin expresii, iar atribuirea este absenta. Unui limbaj pur functional ii lipseste total facilitatile procedurale. Alte exemple de astfel de limbaje sunt LISP , Hope, ML, Scheme, Miranda sau Erlang.

Noul sistem complex anti-spam de la Facebook a fost implementat la inceputul acestui an. Se pare ca inginerii software au ales limbajul de programare Haskell deoarece acesta poate executa foarte multe task-uri in acelasi timp. Totodata, datorita tehnicilor de spamare din ce in ce mai diverse, a fost nevoie de viteza. Potrivit programatorilor Facebook, latenta este cea mai importanta cand se doreste oprirea unui atac.

Nu am auzit niciodata de limbajul de programare Haskell, insa, datorita Facebook, am intrat pe pagina oficiala Haskell. De obicei, marile companii precum Amazon sau Google pornesc un trend atunci cand vine vorba de cod, iar limbajul de programare Haskell, probabil, va creste in popularitate in viitorul apropiat. Este un lucru bine de retinut!