Site-ul GitHub este cel mai popular loc unde dezvoltatori pot sharui codul scris si pot construi aplicatii impreuna. Un fel de Facebook pentru programatori. Totodata, acest site reprezinta deja un CV pentru cei care isi cauta un job in domeniu. Pe GitHub s-a publicat recent un studiu care sa evidentieze care sunt cele mai populare limbaje de programare pentru anul 2015. Acest studiu face o paralela a popularitatii limbajelor de programare incepand cu anul 2008.

Urmarind graficul publicat de GitHub, in cele ce urmeaza am facut un top 10 al celor mai populare limbaje de programare pentru anul 2015.

#

Limbaj de programare

01

JavaScript

02

Java

03

Ruby

04

PHP

05

Python

06

CSS

07

C++

08

C#

09

C

10

HTML

Se poate observa cu ochiul liber din grafic ca limbajul de programare cu cea mai serioasa ascensiune este Java. Sunt aproape sigur ca acest lucru se datoreaza lui Android. Daca vrei sa inveti sa creezi aplicatii de smartphone cu Android trebuie neaparat sa stii Java.

Totusi, JavaScript ramane cel mai puternic si va ramane cel mai puternic limbaj de programare al web-ului pentru mult timp. JavaScript mai este folosit si ca limbaj intermediar pentru alte limbaje de programare precum Scala, CoffeScript sau Fantom.

Graficul ce evidentiaza cele mai populare limbaje de programare cuprinde toate repositories publice si private, exceptand forks. Acesta a fost cu ajutorul unui proiect GitHub denumit Linguist.