Netflix ofera posibilitatea pentru un numar limitat de seriale vizionarea in calitate 4K. Sau Ultra HD. Sau seriale intr-o rezolutie de 2160p. Lucru care atrage de la sine un computer performant sau un televizor de ultima generatie.

Continutul in aceasta calitate a fost protejat de cei de la Netflix prin sistemul High-Bandwidth Digital Copy Protection 2.2 (HDCP) care, pana in ieri, a fost un sistem impenetrabil. Incepand de azi, un fel de premiera a pirateriei online, pe site-urile de torente exista disponibil episodul pilot din Breaking Bad intr-o rezolutie de 2160p.

Tehnologia HDCP a fost dezvoltata de catre Intel. Aceasta asigura transmiterea de continut digital HD catre un display, prin cablu, si are rolul de a preveni copierea neautorizata a continutului.

Asadar, prin DRM (Digital Rights Management ) se cripteaza continutul în sine , iar prin HCDP se securizeaza cablul aflat intre sursa ce ofera continutul si televizorul, monitorul sau proiectorul care afiseaza continutul. Sursa continutului schimba prin handshake chei de criptare cu display-ul ales, iar daca acestea nu sunt in acord, nu se afiseaza niciun continut.

Aparuta in februarie 2000,  forma de protectie pentru copiile digital High-Bandwidth Digital Copy, in toate versiunile sale, a fost penetrabila. Asta pana cand a aparut HDCP 2.2 in 2012. Aceasta versiune prezinta sisteme de criptare complexe, dar si o “verificare a localizării”. Daca semnalul sursa nu este primit de TV sau monitor in 20ms: se opreste conexiunea. Si ca totul sa fie mai distractiv: HDCP 2.2 nu este compatibil cu orice alta versiune de HDCP.

  • Ce inseamna aceasta incompatibilitate intre diferitele versiuni ale HDCP? Asta inseamna ca daca dorim sa vedem continut Ultra HD avem nevoie de un dispozitiv compatibil HDCP 2.2. Asadar, daca orice componenta din cinematograful din sufrageria ta este incompatibila, nu vei putea viziona filme in calitate 4K.
  • Cat costa un televizor 4k Ultra HD? Preturile televizoarelor cu HDCP 2.2 este extrem de mare, in prezent. Porneste undeva de la 5000 RON si se duce cu mult in sus. Sunt televizoare ale caror preturi depasesc si 1000 RON.
  • Ce pret are un monitor 4k Ultra HD? In ceea ce priveste monitoarele compatibile cu HDCP 2.2, preturile se prezint tot sus, insa pornesc de la doar 2000 de RON.

Momentan, nimeni nu stie daca HDCP 2.2 a fost spart deoarece nimeni nu stie modalitatea prin care episodul pilot al serialului Breaking Bad a ajuns din serverele Netflix pe site-urile piratat. In eventualitatea in care HDCP 2.2 a fost spart: poate acum a venit momentul sa facem un upgrade la televizor sau monitor.